Actualitat

31.03.2016

La mar de ciència: la oceanografia vista pels nens

“Els científics són com nosaltres, els nens, perquè no es paren de fer preguntes”, comenta Virginia, de Navarra, en un diàleg amb la seva professora. Óscar, de València, aprèn a mesurar la densitat i la salinitat de l'aigua a un laboratori de la Universitat de Gandia. I Jaime, des de Valladolid, explica a través d'un senzill experiment com els corrents marins arrosseguen escombraries tirades al mar.

Els treballs presentats en la primera edició del concurs reflecteixen l'interès de nens i joves per l'estat de salut dels mars, la seva contaminació i sobreexplotació. Gairebé 600 vídeos, relats i dibuixos publicats expressen el seu interès per la ciència i per com aquesta contribueix a conservar l'entorn marí. Aquest certamen, organitzat pel CSIC, la FECYT i Medclic: projecte de divulgació i recerca de l'Obra Social “la Caixa” i la ICTS SOCIB, ha comptat amb la participació d'estudiants de Primària i Secundària de gairebé totes les comunitats autònomes.

El treball dels oceanògrafs i investigadors ha estat il·lustrat tant dins com fora del mar: al laboratori, bussejant, en un vaixell oceanogràfic o emprant noves tecnologies d'observació oceanogràfica com el glider.

Després d'una primera valoració del jurat i la selecció de 120 treballs finalistes, del 15 al 30 de març ha tingut lloc la votació popular en línia en la qual el públic general ha seleccionat els seus treballs favorits via Facebook. És així com han resultat guanyadors del concurs sis estudiants, un per categoria i modalitat:

Modalitat de dibuix:

Ainhoa Seguí Ugalde, alumna de 6è de Primaria del Ceip Jacint Verdaguer de Lleida, ha resultat guanyadora amb el dibuix “Un jardí sota el mar” votat per 962 personas.

Victoria Elena López Viloria, estudiant de 4t de ESO del IES Santa Bárbara de Langreo (Asturias), ha guanyat aquest concurs gràcies a que el seu dibuix “Fantasía mediterránea” obtingués 717 “M'agrada”.

Modalitat de vídeo:

Marina Siedlecki Fernández, que cursa 4t de Primària en el Ceip Virgen de la Ribera de Madrid, ha escrit una narració titulada “La gran ídola” amb la que ha recollit 2729 “m'agrada”.

Lía Esteban Celorio, alumna de 4t d' ESO del IES Santa Bárbara de Langreo (Asturias), ha redactat “Historia disuelta” que ha agradat a 300 usuaris de Facebook.

Modalitat de relat:

Marina Siedlecki Fernández, que cursa 4º de Primaria en el Ceip Virgen de la Ribera de Madrid, ha escrito una narración titulada “La gran ídola” con la que ha recogido 2729 “me gusta”.

Lía Esteban Celorio, alumna de 4º de ESO del IES Santa Bárbara de Langreo (Asturias), ha redactado “Historia disuelta” que ha gustado a 300 usuarios de Facebook.

Els guanyadors del concurs viatjaran al costat de dos acompanyants a les Illes Balears on participaran en una campanya oceanogràfica amb investigadors i instrumental científic real a bord del catamarà de la ICTS SOCIB amb el qual accediran al Parc Nacional Marítim - Terrestre de l'Arxipèlag de Cabrera.

També gaudirà d'aquest premi Juan Antonio Cano, professor del col·legi Los Olmos de Madrid, que ha estat guardonat amb un esment especial del jurat per la seva implicació en la presentació de 101 treballs dels seus alumnes, quatre dels quals van resultar finalistes.

Refineria Web Tel: 971439895 - Fax: 971439979
© La Mar de Ciència. Tots els drets reservats. | ParcBit, Naorte, bloc A, 2º pis, pta. 3, E-0721 Palma (Mallorca) Spain