Actualitat

24.07.2019

Les guanyadores de la tercera edició del certamen La mar de ciència es converteixen en oceanògrafes per un dia

Les guanyadores i la professora guardonada de la tercera edició de La mar de ciència, certamen organitzat pel CSIC i el SOCIB, amb el suport de Marilles Foundation y la Conselleria d'Educació, Universitat i Investigació a través de la Direcció General de Política Universitària i Investigació, han gaudit d'un cap de setmana científic a Mallorca per conèixer la recerca en ciències marines que realitzen el CSIC i el SOCIB a Balears.

El premi: convertir-se en oceanògrafes per un dia en una campanya científica a bord del Vaixell Oceanogràfic SOCIB (B/O SOCIB) i visitar el Parc Nacional Marítim-Terrestre de l'Arxipèlag de Cabrera. Aquest lloc és conegut per la comunitat científica com el "Laboratori del Mediterrani" ja que el seu paisatge litoral és un dels millors conservats de la costa mediterrània.

El dissabte 20 de juliol, a primera hora del matí arribaven al port de Palma des de Madrid, Andújar, Siero, Maó i el Prat de Llobregat, Adriana, Celia, Lucía, Carmen i Carla, cinc de les participants que pels seus dibuixos, vídeos i relats han estat premiades en la tercera edició de la mar de ciència. Els acompanyaven per aprendre i gaudir de la investigació marina i el patrimoni natural marí de les Illes Balears las seves mares i pares i també María José Vera, professora del Collegi Pius XII de Palma, que ha estat guardonada pel jurat per haver fomentat la participació del seu alumnat.

A bord del B/O SOCIB van ser rebuts pel representant institucional del CSIC a les Illes Balears i director de la ICTS SOCIB, Joaquín Tintoré i també per Rosa Rodríguez, coordinadora del certamen. El director del SOCIB va presentar al personal embarcat i va explicar als participants la tasca d'investigació que tant del CSIC a les Illes Balears com a la ICTS SOCIB realitzen per avançar en el coneixement i en la gestió sostenible del Mediterrani.

Com a primer destí de campanya, el B/O SOCIB va navegar fins a la Reserva Marina de Cap Endecorrat on es troba installada la boia oceanogràfica amb la qual la ICTS SOCIB proporciona dades de la badia de Palma.

A continuació, les joves estudiants van participar en una activitat fonamental per als oceanògrafs: el llançament de la roseta. El personal tècnic de l’ICTS SOCIB va llançar aquest instrument oceanogràfic fins als 30 metres de profunditat per recopilar dades de temperatura, oxigen, conductivitat, fluorescència ... i per recollir mostres d'aigua a diferents profunditats.

Després, van treballar al laboratori orientades per una investigadora. En aquesta activitat van filtrar l'aigua de la mar i van observar unes mostres de fitoplàncton.

Posteriorment, aquestes joves oceanógrafes van desembarcar a Cabrera, on els esperaven els guies del Parc Nacional i van gaudir d'una visita guiada on van poder conèixer la riquesa etnològica i natural del Parc.

L'activitat ha conclòs de tornada al vaixell al port de Palma i lliurament de diplomes. "Hem passat un dia molt complet i divertit: tot i haver-nos marejat al principi de la travessia, després hem pogut nedar, conèixer l'illa de Cabrera i fer de oceanógrafas per unes hores a bord del vaixell del SOCIB" ha manifestat una de les guanyadores.

Refineria Web Tel: 971439895 - Fax: 971439979
© La Mar de Ciència. Tots els drets reservats. | ParcBit, Naorte, bloc A, 2º pis, pta. 3, E-0721 Palma (Mallorca) Spain