Actualitat

17.07.2017

Durant aquest cap de setmana, els guanyadors de la segona edició de La mar de ciència: concurs per a joves artistes interessats en la ciència i el mar, el concurs organitzat pel CSIC, pel SOCIB i per l’Obra Social “la Caixa” a través del projecte Medclic: el Mediterrani a un clic, han pogut gaudir del seu esperat premi: una campanya científica a bord del Vaixell Oceanogràfic SOCIB (B/O SOCIB) i visitar el Parc Nacional Marítim Terrestre de Cabrera. Aquest lloc és conegut per la comunitat científica com el “Laboratori de la Mediterràni” a causa de que el seu paisatge litoral és un dels millors conservats de la costa mediterrània.

Els set estudiants de Primària i Secundària per els dibuixos, vídeos o relats han estat guardonats, Iria, Maria, Jaime,Pablo, Manuela, Joel i Carla, arribaven des de Ciudad Real, Sant Feliu de Llobregat, Paracuellos del Jarama, Ponferrada, Ferrol i Tarragona. Els acompanyaven per aprendre i gaudir de la investigació marina i el patrimoni natural marí de les Illes Balears seus pares i també Andrés González, el professor a qui el jurat del concurs ha atorgat una menció especial per haver fomentat la participació de 34 alumnes del Col·legi ” el Prat “de Madrid (baix).

Ha estat el mateix representant institucional del CSIC a les Illes Balears i director de la ICTS SOCIB, Joaquín Tintoré, que va explicar als participants la tasca d’investigació que tant el CSIC com la ICTS SOCIB exerceixen per avançar en el coneixement i en la gestió sostenible de la Mediterrània.

Com a primer destí de campanya, el B / O SOCIB ha navegat fins a la Reserva Marina de Cap Endecorrat on es troba instal·lada la boia oceanogràfica amb la qual la ICTS SOCIB proporciona dades de la badia de Palma. A les pantalles distribuïdes pel vaixell, es podia llegir que les condicions eren òptimes per navegar i que la temperatura de l’aigua era de 26.7ºC.

En aquest mateix lloc s’ha dut a terme una activitat fonamental per als oceanògrafs: la recollida de mostres d’aigua de mar. El vaixell oceanogràfic és peça clau en la ICTS SOCIB per realitzar aquesta tasca ja que està equipat amb una roseta. Els guardonats van assistir al llançament al mar d’aquest instrument que va descendir al llarg de la columna d’aigua fins a 27 metres, recollint mostres d’aigua a diferents profunditats.

Un cop realitzat el mostreig i el perfil de la columna d’aigua, els estudiants han treballat al laboratori al taller de filtrat d’aigua de mar. Orientats per una investigadora, van filtrar l’aigua recollida amb la roseta per detectar fitoplàncton i zooplàncton i comprendre la seva importància en l’ecosistema marí. Mentrestant, el vaixell emprenia el rumb cap al Parc Nacional Marítim Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera.


A Cabrera els esperaven els guies del Parc Nacional, junts van gaudir d’una visita guiada al Parc on van poder conèixer la riquesa etnològica, i natural del Parc i alguna que una altra llegenda que ha encantat als més petits.


L’activitat ha conclòs de tornada al vaixell i lliurament de diplomes. Tots ells han manifestat que el cap de setmana científic ha resultat una gran experiència per conèixer el patrimoni natural marí i la investigació que es realitza a les Illes Balears, i tots junts han reflexionat sobre de la necessitat de protegir l’entorn marí a través de la investigació.

Refineria Web Tel: 971439895 - Fax: 971439979
© La Mar de Ciència. Tots els drets reservats. | ParcBit, Naorte, bloc A, 2º pis, pta. 3, E-0721 Palma (Mallorca) Spain